Despre Georgiana Vâju am zis de la început că va ajunge o autoare de renume, iar odată ce am citit Doamna Eminescu, am fost convinsă că va rămâne un nume în literatura română peste ani și ani. Sunt atât de fermecată de această carte, încât am impresia că nu există suficiente cuvinte care să mă ajute să-mi exprim pe deplin gândurile și sentimentele. Cu această carte, Georgiana Vâju a atins un nou nivel nu doar pentru ea ca autor, ci și pentru întreaga literatură română contemporană.
Odată ce citești Doamna Eminescu, începi să vezi cu alți ochi cărțile care se scriu acum la noi și nu numai. Cartea în sine, atât datorită subiectului, cât și a stilului în care este scrisă, îți face poftă de literatură clasică. Și știți de ce? Pentru că, în această carte, autoarea s-a ridicat la nivelul clasicilor, din toate punctele de vedere.
Doamna Eminescu este scrisă într-un stil unic și memorabil. Se simte documentarea temeinică și pasiunea autoarei pentru subiect. Alături de stilul în care autoarea a îmbinat limbajul nostru uzual cu limbajul din acea perioadă, regăsim și sensibilitatea specifică tuturor cărților Georgianei Vâju.
O carte menită să facă dreptate poveștii de dragoste dintre Veronica Micle și Mihai Eminescu
V-am înșirat cuvinte despre cum e cartea, cât de minunată e, dar nu v-am zis și despre ce e vorba. Ei bine, cu toții am auzit despre povestea de dragoste dintre Veronica Micle și Mihai Eminescu, dar câți dintre noi am știut adevărul despre ei și relația lor? Cu siguranță, nu mulți. Însă Georgiana Vâju și-a dedicat ani din viață pentru a se documenta cu privire la ei și relația lor. A citit nenumărate cărți și a adunat informații. Iar, odată culese toate aceste informații, a transpus pe hârtie povestea lor, însă nu sub forma unei biografii, ci sub forma unei biografii romanțate, în care informațiile reale se îmbină cu imaginația autoarei pentru a recrea celebra poveste de dragoste.
Povestea este scrisă la persoana I, din perspectiva Veronicăi Micle. Astfel, avem ocazia să descoperim povestea ei de viață, modul în care a ajuns să se căsătorească ea cu Ștefan Micle, un bărbat mult mai în vârstă decât Veronica și, ulterior, cum l-a cunoscut pe Mihai Eminescu.
Scenele sunt descrise minunat, iar la întregul cadru contribuie și limbajul autentic al personajelor. Pe măsură ce citeam, aveam impresia că însăși Veronica Micle ar fi povestit, părea că îi pot auzi vocea, cum înșiră întâmplările din viața ei și cum se descarcă de sentimentele pe care le-a nutrit pentru poet. Am avut impresia că, alături de documentarea pe care a făcut-o autoarea, ar fi avut-o alături pe Veronica Micle pe măsură ce a scris povestea ei, iar aceasta i-a șoptit neîncetat ce și cum să scrie.
Avem ocazia unică, prin intermediul acestei cărți, să descoperim nu doar adevărul despre viața Veronicăi Micle și a lui Mihai Eminescu luați individual, ci și despre povestea de dragoste dintre cei doi.
Doamna Eminescu – o carte-fenomen
Îndrăznesc să afirm că Doamna Eminescu este și va fi o carte-fenomen, o carte pe care cititorii o vor îndrăgi. Odată ce citești această carte, ajungi să te gândești că va fi foarte greu ca o altă carte să se ridice la același nivel și să reușească să îți răscolească mintea și sufletul într-atât încât a făcut-o Doamna Eminescu. Și asta pentru că, prin modul în care este scrisă, reușește să te prindă în mrejele ei, să te adâncească în subiect și să te cucerească pe deplin. Repet ce ziceam la început: cartea aceasta te face să-ți dorești să citești sau recitești clasicii, începând, desigur, cu poeziile lui Eminescu și apoi, continuând cu romanele clasice celebre.
Am citit multe cărți bune de-a lungul ultimilor ani și am dat, poate prea ușor uneori, cinci stele multor cărți. Însă, odată ce am citit Doamna Eminescu, am realizat că se poate scrie mult mai bine, că încă mai există scriitori adevărați la noi, iar unul dintre ei este Georgiana Vâju.
Vă recomand din toată inima să citiți cartea Doamna Eminescu, pentru a descoperi o poveste inedită, o biografie romanțată unică și minunată!
Romanul Doamna Eminescu. Cartea întâi de Georgiana Vâju poate fi comandat pe site-ul Editurii Quantum Publishers.
Articol scris de randurileevei.ro de unde noi, cu recunoștință, l-am preluat.