Anatomia unei inocențe furate – o poveste dură, cu impact puternic asupra cititorilor

„Anatomia unei inocențe furate este o poveste dură, care are un impact puternic asupra cititorilor. Totuși, dincolo de duritate și de subiectul dureros, se ivește speranța pe care doar o iubire adevărată o poate naște în sufletul unei ființe rănite. Marina scrie cu o forță incredibilă, cuvintele se transformă în imagini vii sub ochii cititorilor. Cu siguranță, este o carte care îmi va rămâne în memorie și în suflet.” – randurileevei.ro
”O inocentă spulberată, un suflet ce se reconstruieşte din fărâme şi evadarea în brațele iubirii. Toate se împletesc în Anatomia unei inocențe furate unde, sub mişcările hipnotice ale unui şarpe, un trecut prinde actualitate şi o viaţă este răzbunată, transformând victima în eroul propriei sale vieți.” – Lectură pentru suflet (Diana Macovei)
Marina Neagu, cunoscută pentru poveștile sale fantasy pline de adrenalină și mister, revine în acest an, în forță, cu un roman deosebit, încărcat de durere și profunzime, complet diferit, însă, de ceea ce a publicat până acum. Iar ceea ce a ieșit de sub penelul său este răvășitor și minunat, în același timp! Personal, sper ca pe viitor autoarea să ne mai încânte cu astfel de povești 🙂 .

 

„Anatomia unei inocențe furate” este un roman ce te lovește direct în străfundurile sufletului, ce se joacă cu trăirile tale; este o poveste ce pornește de la tortură sufletească și fizică, pentru ca la final să se transforme în speranță, încredere, curaj. Povestea este un mix echilibrat de tristete, durere, violență, dragoste, pasiune, ură, viață și moarte.
Subiectul cărții este unul cumplit, cu un impact emoțional puternic: violul, o experiență traumatizantă ce lasă răni adânci în sufletul victimei, răni greu de vindecat. Povestea de față este ficțiune, dar cu toții știm, suntem conștienți într-un mod brutal, că Annja – personajul principal feminin al povestirii – există si în realitate. Din păcate, nu există o singură Annja, ci mult mai multe. Vise spulberate, echilibru emoțional distrus, inocență furată, teroare, vinovăție, lacrimi, toate provocate de acest act teribil.

 

Annja este o adolescentă inteligentă, frumoasă, cu vise și aspirații. Din păcate, situația materială precară o obligă să muncească în afara orelor de școală, mai ales că mama ei suferă de o boală cumplită. Nu-și cunoaște tatăl, mama refuzând să îi spună cine este, de aceea nu are alt sprijin, nu se poate baza decât pe ea însăși. Astfel, în timp ce colegii de școală simt din plin frumusețea vieții adolescentine, Annja este nevoită să lupte zi de zi cu grijile și responsabilitățile. Are o singură prietenă, Lucreția, colegă de școală, singura persoană care îi cunoaște zbuciumul sufletesc, cea care încearcă să îi resuscite, din când în când, viața.
Din dorința de a o anima, Lucreția insistă să meargă împreună la o petrecere studențească, în ciuda faptului că nu cunosc pe nimeni. O decizie de moment, neinspirată, avea să o arunce pe Annja într-un abis al durerii, avea să o transforme într-o moartă vie. Prea multă gălăgie, băutură, figuri străine ce nu inspiră încredere, cuvinte dure aruncate la mânie de către cea care îi era ca o soră, o determină pe Annja să plece de la petrecere, în miez de noapte, fără să își închipuie că noaptea aceea se va transforma în coșmarul vieții ei. Singură, amețită de aburii alcoolului, Annja este atacată de trei monștri cu chip uman, violată, provocându-i răni fizice imense, dar, mai presus de toate, zdrobindu-i sufletul. Într-o noapte neagră, copila Annja moare încet, pierzându-și definitiv, inocența. O inocență furată cu brutalitate!

„Ochii fetei s-au deschis și, în ciuda întunericului, a putut să observe două umbre ce se mișcau deasupra ei, părând să facă schimb de locuri. Vorbe șoptite s-au auzit, dar panica, ori faptul că încă se afla sub ceața fierbinte a alcoolului, a împiedicat-o să le înțeleagă.
Fără să-și dea seama ce i se întâmplă, a fost răsucită pe burtă cu o smucitură rapidă. Coatele și umerii i-au fost din nou prinse de mâini puternice, iar șoldurile ridicate în aer. Respirația i s-a oprit când o nouă durere, mult mai cruntă decât cea de dinainte, și-a înfipt colții în carnea ei, sfâșiind-o. Un sunet de jale i-a scăpat înfundat din gura acoperită. Lacrimile au continuat să-i curgă mut pe obrajii în flăcări, iar ochii i s-au deschis din nou, disperați să descopere imagini edificatoare de care creierul avea acum atâta nevoie… Două mâini i-au înconjurat torsul și i-au cuprins sânii, ciupindu-i brutal sfârcurile. Capul ei s-a mișcat brusc spre atacator, iar privirea i-a rămas ațintită pe tatuajul de pe unul dintre brațe. Un șarpe negru se încolăcea pe piele, pornind de la cot, urcând până la umăr (…)
Spera să fie lăsată în pace, și coșmarul pe care îl trăia pe viu să dispară. Carnea străină s-a retras din ea, dar corpul i-a fost împins în față. O palmă îi presa umerii, țintuind-o la pământ. Părul i-a fost prins și capul smucit în spate, fără milă. (…)
Materialul ce-i acoperea buzele a fost scos. Ar fi vrut să poată striga, dar nu izbutea să articuleze niciun sunet. Nările i-au fost prinse, forțând-o să-și deschidă gura. Stomacul i s-a ridicat în gât când un gust neobișnuit i-a țâșnit pe limbă. S-a străduit să oprească valul de greață ce voia să-i scape din măruntaie. Era atât de amorțită că, probabil, ar fi sfârșit înecându-se în propria vomă. (…)
Un sunet metalic s-a auzit și o lumină a străpuns întunericul pentru câteva secunde. Unul dintre bărbați a întins un obiect către cel aflat în spatele ei. Obiectul a lucit în sclipiri metalice. Arăta ca o bară cromată, lungă, plată la unul dintre capete. Unul dintre bărbați a spus ceva, ceilalți au râs. Singurul fir de lumină s-a stins, lăsând-o iar în întunericul de coșmar, apoi o mână i-a presat spatele, în timp ce o alta i-a astupat gura. Primul lucru pe care l-a sesizat a fost sfârâitul pielii, apoi durerea arsurii i-a tăiat respirația. Mirosul de carne arsă i-a invadat nările.”

 

Annja este găsită a doua zi de către Doc, un străin misterios aflat în trecere prin zonă, care, șocat de ceea ce vede, decide să o ajute, conștient fiind că Annja va avea nevoie de multă terapie pentru a-și reveni, că va avea nevoie de un prieten adevărat pentru a-și recăpăta încrederea în oameni, mai ales în bărbați. Psiholog de profesie, Doc știe ce luptă titanică o așteaptă pe Annja, o luptă cu ea însăși, cu întunericul din străfundurile sufletului său, o luptă nu doar pentru supraviețuire, ci și pentru obținerea unei frânturi de lumină, de speranță .
Teama că mama sa va avea un șoc teribil ce îi poate fi fatal o determină pe Annja să păstreze secretul asupra celor întâmplate, găsind putere și curaj de a merge mai departe, chiar dacă lumea sa este acum doar întuneric, urlet în tăcere, ură.
La șase ani distanță de la această cutremurătoare întâmplare, Annja își duce existența fără vise sau aspirații. De fapt, viața sa se împarte între trecut și prezent. Cele două laturi existențiale sunt complet diferite, și totuși asemănatoare. Mama ei a pierdut bătălia cu viața, dar îl are alături pe Doc, cel care i-a fost psiholog, apoi prieten bun, iar acum iubit înțelegător. Nu este singură, și totuși așa se simte.
Sufletul îi este în continuare gol. Simte că propria bătălie cu viața nu s-a terminat și este conștientă că trebuie să facă față viitorului incert singură, că nimeni nu o mai poate ajuta, că de ea depinde totul. Nu a uitat promisiunea făcută mamei pe patul morții, aceea de a-și căuta tatăl și a lega o relație cu el, de aceea, atunci când primește o scrisoare surprinzătoare de la acesta, pleacă la el, în ciuda împotrivirii lui Doc, fără să știe, însă, că viața o va supune, încă o dată, la grele încercări, că trecutul și prezentul se vor întrepătrunde într-un mod îngrozitor, că va cunoaște pentru prima dată fiorii primei iubiri, cea care o poate salva sau distruge complet.
În mijlocul noii familii, Annja nu se simte în siguranță, mai ales că de la început este întâmpinată cu ostilitate de către frații vitregi, fiii celei de a doua soții a tatălui său. Încă o dată, tatăl, cel care ar fi trebuit să o întâmpine și să îi fie alături, lipsește, lăsând-o pe Annja singură, fără apărare, aruncând-o direct în brațele haosului.

Întâlnirea cu Sebastian, cel mai mare dintre frații vitregi, va provoca o furtună în sufletul Annjei. Interacțiunea dintre cei doi este una dură încă de la început. Pentru Annja, Sebastian este încrezut, dur, recalcitrant; pentru Sebastian, Annja este o oportunistă ce își dorește doar bani. Își aruncă, unul altuia, cuvinte grele, dar, paradoxal, se sorb din priviri. Nu au încredere unul în celălalt, dar nici în ei înșiși, în propriile reacții. Deși rațiunea le spune ceva, vocea inimii le spune altceva, este mai puternică.

Iubirea vindecă răni, iubirea salvează vieți. Dar până acolo este cale lungă. Ani de zile sufletul Annjei a fost măcinat de ură și gândul răzbunării, iar viața i-a fost întuneric. Ani de zile, sufletul lui Sebastian a fost o rece închisoare a propriilor emoții, iar viața i-a fost întuneric. Vor avea curaj cei doi să dea frâu liber sentimentelor? Vor putea vedea curcubeul dincolo de furtună?
Viața le va oferi o surpriză de proporții. Sebastian nu știe ce traume ascunde Annja, așa cum nici aceasta nu cunoaște zbuciumul sufletesc al lui Sebastian. Amândoi au secrete, amândoi duc povara unui trecut cutremurător pe umeri. Destinul i-a adus împreună pentru a se salva unul pe celălalt, dar până vor înțelege acest lucru, amândoi trebuie să înfrunte, încă o dată, teroarea, să lupte cu dușmani vizibili, dar și invizibili. Annja si Sebastian sunt uniți prin frumusetea sentimentelor ce îi domină, dar și prin ură și dorința de răzbunare. Dar cine va învinge? Iubirea sau ura? Este suficient de puternică dragostea lor astfel încât să le abată atenția, chiar și pentru o scurtă perioadă, de la planurile lor de răzbunare?

Vor reuși eroii noștri să fie puternici atunci când secretele vor ieși la iveală? Va putea Annja să-și înfrunte demonii trecutului, mai ales după ce descoperă că aceștia au o legătură puternică cu noua sa familie, în special cu Sebastian? Va putea Sebastian să readucă lumină și speranță în viața Annjei? Va reuși el să o salveze pe Annja din tentaculele unui dușman terifiant, mârșav, care a stat ascuns ani de zile? Va avea suficientă încredere în Annja și în el însuși, atunci când totul pare pierdut?

Recenzie realizată de delicateseliterare.ro

Cărți Marina Neagu

-20%
I ❤ it!
159.99 lei
-20%
Citește
I ❤ it!
39.99 lei
-20%
I ❤ it!
79.99 lei
-20%
I ❤ it!
39.99 lei
-20%
I ❤ it!
39.99 lei
-20%
Citește
I ❤ it!
39.99 lei